fbpx
Maj wismann signatur og logo
Klinisk sexolog og forskningsbaseret parterapeut
MENU

Skal vi være kærester, skal vi ikke, skal vi eller...?

KÆRLIGHEDENS VILDVEJE

- En historie om, hvordan du håndterer vil-vil-ikke kærester, også hvis du selv er én!

Uddrag fra kapitel 9: Det himmelske halvår

En forrygende regnvejrsdag

Jeg ville ikke være kærester, hvis det ikke skulle munde ud i, at vi flyttede sammen igen. Og han kunne ikke se, hvordan vi kunne komme til at bo sammen på en måde, han fandt tilfredsstillende. Det var Den gordiske knude! Jeg mente, det handlede om først at tage en beslutning om at flytte sammen. Derefter ville vi kunne finde måder at løse de praktiske ting på. Han mente omvendt, at vi først skulle løse de praktiske ting, så kunne vi tage en beslutning om at flytte sammen igen. At nøjes med at være venner var omvendt ikke en realistisk mulighed. Vores tiltrækning var alt for stærk.

Han var insisterende omkring vores kontakt! Sendte næsten dagligt sms’er…Mit hjerte blev samtidig ved at gøre ondt og længtes usigeligt efter ham. Sammen med hans insisteren, fik det mig til at gå på kompromis endnu engang. Jeg overvejede muligheden af, om vi kunne være kærester uden at have noget sambo projekt. I så fald ville det være første gang for mig ikke skulle bo sammen med min kæreste.

Min konklusion havnede på dette: ”Hellere at vi kan være sammen uden projekter om at bo – end ikke at være sammen!”

Efter en lille måneds tid endte det med, at jeg sagde ja til at mødes med ham. Men det var vigtigt for mig, at det foregik på neutral grund, så jeg ikke blev overvældet af følelserne igen. Jeg havde ikke lyst til at sidde og græde, når jeg var sammen med ham. Så vi aftalte at tage på café.

Da dagen oprandt, silede regnen ned i stride strømme. Det var en konstant vedholdende regn, næsten som mine tårer de seneste tre måneder! Samtidig var jeg som sædvanlig oppe at køre over at skulle være sammen med ham: Min krop sitrede af spænding og glæde. Jeg vimsede hvileløst rundt om mig selv for at bade, finde sko, make-up og det helt perfekte tøj at tage på til anledningen. Det skulle naturligvis være let udfordrende uden at være påfaldende sexet, men også lidt varmt nu det regnede. Jeg rodede i klædeskabet: Hmn, jo jeg havde lige været på sommerudsalg hos min favorit tøjbutik. Det var et held! På med den nye fancy feminine bluse og de hvide piratbukser, der sad perfekt på bagen …

”Driiiiillllll” lød dørklokken, og hjertet gav et hop!

”Uhhhh, hjælp! Nu kommer han! Hvad gør jeg?”

Jeg var lige akkurat blevet klar. Denne dag kom han meget præcist!

Mit hjerte hamrede i brystet, og jeg kunne dårligt trække vejret. Med rystende hånd åbnede jeg døren. Han kom ind og sendte mig sit største, charmerende smil – det, der til enhver tid havde lavet kernenedsmeltning hos mig.

”Hej!” sagde han glad. Så trak han mig ind til sig i et stort varmt knus. Han kyssede mig forsigtigt og blidt, som om han lige skulle teste min reaktion.

Jeg boblede af glæde og sagde: ”Kom, lad os tage af sted!”

Jeg nød som altid at køre med ham: Hans sikre facon i trafikken og hans luksuriøse bil. Regnen piskede mod ruderne, og han snakkede løs om alt muligt, som han nu plejede. Vi kørte ud til en café ved Rungsted Havn. Her satte vi os ved vinduet, så vi kunne kigge ud på de fascinerende sejlbåde. Vi var begge ret vilde med vand. Det var dybt romantisk at være ude ved vandet, samtidig med den lune sommerregn øsede ned! Samtalen flød let og ubesværet, som den havde gjort fra første dag, vi havde mødt hinanden. Vi gik begge klogeligt langt uden om at snakke fortid, fremtid eller forhold. Det var ikke en bevidst beslutning fra min side. Vi holdt os bare udelukkende til nuet. Det var der, vi altid var gode til at være sammen!

Tiden fløj afsted, og vi skulle til at vende næsen hjemad. Vi gik tæt sammen under paraplyen: Først en tur rundt på bådebroerne og nød stemningen, så ud til bilen. Betænksom, som han oftest var, åbnede han bildøren for mig og holdt paraplyen, så jeg ikke blev våd. Inde i bilen overvandt tiltrækningskræfterne alligevel kontrollen, og han trak mig helt ind til sig. Han kyssede mig derpå inderligt og længe. Det var, som tiden stod musestille, der var blot dette intense NU!

Regnen slog mod vinduerne, og ruderne duggede...Godt jeg sad ned, for jeg blev helt blød i knæene og totalt afvæbnet. Luften var fuld af elektricitet imellem os, og der var en astronomisk tænding. Selvom jeg har oplevet mere end så mange andre indenfor kærlighedslivet, så havde jeg aldrig oplevet noget lignende! Ét af mine mantraer i vor tid sammen…

Carmen, picnic og genforening

Den følgende lørdag havde jeg billetter til en friluftsopførelse af operaen Carmen. Nu inviterede jeg ham med. Det ville han vældig gerne, selvom opera ikke just var hans foretrukne lidenskab. Carmen er heldigvis i den lette og humoristiske ende. Han lovede til gengæld at medbringe, hvad der krævedes til en god picnic.

Lørdagen oprandt, og det var et pragtfuldt solskin. Det perfekte vejr til vores tur til operaen i Hedeland! Atter sitrede og boblede det i hele min krop af spænding, glæde og nervøsitet: Jeg gik rastløst rundt, imens jeg gjorde mig klar til at blive hentet.

Også denne dag hentede han mig præcist! Vi skulle lige ind forbi Frederiksberg, hvor han havde bestilt delikatesser hos Meyers Deli til vores aftensmads picnic. Sådanne ting havde han sans for. Det var ikke første gang, at jeg kunne nyde godt af hans ideer, omtanke og forkælelse! Der var mange mennesker, som havde fået samme tanke: At tage på picnic i det gode vejr før forestillingen. Men det lykkedes os alligevel at finde et forholdsvist fredeligt sted oppe på Hedelands skibakketop. Her bredte han tæppet ud, og vi nød udsigten over landskabet, solen, maden, vinen og hinandens selskab.

”Åøjjh – det her er skønt! Og fantastisk lækker mad, du har udvalgt!” konstaterede jeg yderst veltilfreds.

”Jah, det er såmænd ikke værst!” replicerede han, idet hans jyske aner skinnede igennem.

Dejlig mætte og opløftede af samværet, stemningen og vinen fandt vi ned til vore pladser på højre ”flanke”. Her sad vi godt med udsigt til scenen naturligvis, men også til søen og landskabet (Hedeland er lavet i en stor forhenværende grusgrav). Mens bejlerne kæmpede om den smukke sigøjnerpige Carmen, så rykkede vi tættere på hinanden.

Én af grundende var kulden, som kom snigende. Heldigvis havde han været så forudseende at medbringe et tæppe, som vi pakkede os ind i. Sådan nogle praktiske detaljer havde han altid tænkt på, hvilket var umådelig rart. Samtidig var det både en romantisk forestilling og en romantisk aften i det hele taget: Fuldmånen steg op på den ultramarineblå himmel. Først stor og rødlig, senere blev den helt hvid og klar og rund med måneskinnet reflekterende i søen.

Jo, det føltes HELT perfekt at være sammen igen! Al vreden og sorgen var pist borte, lige nu var Nuet! Og det var et fantastisk dejligt lykkefyldt NU…

Jeg tog med ham hjem bagefter. Det var en pudsig blanding af tryghed: Vi kendte jo hinanden ret godt efterhånden. Og spænding: Det slog vældige gnister mellem os, tiltrækningen var overbevisende, ikke bare fysisk men også mentalt og åndeligt. Udfordringen lå på det følelsesmæssige plan – ingen af os var klar over, hvor vi ville havne. Om vi skulle være sammen mere end lige i det øjeblik, eller vi ikke skulle…

Næste morgen var søndag, og der var god tid til at vågne sammen og nyde hinandens nærvær og kroppe. Senere kreerede vi diverse lækkerier til morgenmaden, og som sædvanligt gik snakken lystigt over bordet, mens vi nød godbidderne.

Det var blevet lidt over middag. Solen skinnede fra en klar himmel, og vi lagde os ud på solvognene på hans terrasse. Ahh, livet, når livet viser sig fra sin bedste side! Vi lå en stund bare og nød solen, stilheden og nærværet.

Så rømmede han sig, kiggede på mig og spurgte lidt anspændt: ”Hvad vil du egentlig med mig?”

Lige fra hjertet røg det spontant ud af mig: ”ALT! Absolut ALT!!!”

Det så ud til at få ham til at slappe en smule mere af. Han fortsatte lidt genert: ”Vil du så godt være kærester igen?”

Jeg kiggede ind i hans smukke blå øjne og var lige ved at græde af bevægelse. Jeg svarede stille:

”Ja, det vil jeg!” …..........

Bag om kulisserne:

I Ching:

Vi når kun frem til disse gunstige situationer ved at følge vejen for korrekt adfærd. Når vi har opnået succes eller står foran den, er det en del af vor natur at ville slappe af og lade vort ego sole sig i æren. Vender du tilbage til denne form for skødesløshed nu, vil du ødelægge alt det, du har arbejdet på at opbygge. Det er vigtigt ikke at udvise ligegyldighed over for åndelige detaljer nu: Hvis en tanke eller handling så meget som er på grænsen til det ukorrekte, kasser den da. Det ene øjeblik sopper vi i bassinet, det næste svømmer vi i det, og det næste igen drukner vi. Derfor er det langt visere simpelthen at forblive på tørt land.

Den virkningsfulde Paradoksale forandringsteknik:

Indenfor gestaltterapien bruger vi Den paradoksale forandringsmetode. Det er kort fortalt, at du accepterer tingene, som de er. Fuldt ud – så meget at du endog kan komme til at elske tingene, som de er. Du slipper dermed alle forventninger og projekter. Det er at være til stede her og nu! Jo mere du er i stand til dette, desto mere vil de negative ting/følelser ændre sig. Hvis du eksempelvis er indadvendt, så vil det holde op med at genere dig, hvis du accepterer det fuldt ud, ja endog overdriver dette. Hvis du begynder at holde af den del af dig, så vil den ændre sig. Du vil derfor slappe mere af og derfor begynde at være mere udadvendt.

Det var præcis, det mit mantra handlede om: ”Hav ingen forventninger!”. Det var baggrunden for dets store virkning. Jeg accepterede fuldt ud, hvad der var i nuet! Jeg accepterede fuldt ud, at han gjorde, som han gjorde. Det gav selvfølgelig et meget mere roligt og kærligt nu. Samtidig var det bevidst som ubevidst også meget nemmere og rarere at være ham, i stedet for der altid lå en tåge af forventninger eller skuffelser fra min side (som er så typisk den ambivalente/nervøse tilknytningsform). Så han fik for første gang, siden vi var blevet kærester, reel frihed til at være ham selv uden fordømmelse fra mig.

Energierne bag:

Som vi har set på tidligere, så er det på en måde meget enkelt: Når du giver den anden luft og slipper forventningerne, så får den anden mulighed for at udfolde sin kærlighed til dig!

Han fik plads til at mærke sig selv og sine følelser for mig, når jeg ikke hele tiden var så overoptaget af ham og så fokuseret på, om han nu elskede mig. Når min overdommer ikke hele tiden vurderede, om han gav mig nok opmærksomhed og kærlighed. Jeg var kommet hjem til mig selv ikke blot konkret i mit hus, men også psykologisk set sommeren over, hvor vi ikke var sammen. Én, som hviler i sig selv, er hjemme hos sig selv, er meget interessant og givende selskab. Ikke noget at sige til, at det var den udgave af mig, som vandt ham helt.

Jeg lod ham styre og slap mit kontrolgen. Overgav mig til nuet og til ham og det, som han fandt bedst. Det muliggjorde, at energien kunne flyde frit mellem os, mellem den maskuline og feminine pol. Så kunne han blive den maskuline mand – han jo var – og begynde at stole på, at jeg ikke ville overfuse eller kontrollere ham.

Mænd kan gøre kvinder fortræd på mange måder:

De 3 mest almindelige måder er

1) ved at svigte med beslutninger, som er egoistiske og ikke tager hensyn til både ham og hans kvinde og eventuelle børn, helhedens ve og vel

2) ved at være utro

3) ved vold.

Ind imellem kan kvinder omvendt være psykisk voldelige overfor deres mænd, fordi de ikke er bevidste om virkningen af deres reaktioner, de vil opdrage ham, så de kan være lykkelige – eller fordi de har lyst til at straffe manden. Mange kvinder kaster gladeligt alle deres negative følelser og fordømmelser lige i hovedet på ham. Som om det ikke var nok, så gør de det på ethvert givent tidspunkt. De mener endda, at de har ret til det! Det er for hans eget bedste, så han kan ændre sig til det bedre. Så kærligheden kan komme til at blomstre mellem dem. Det var også sådan, jeg nogle gange havde opført mig. Det er fjendtligt!

Meget, meget bedre at vente med at snakke om tingene, til man er landet. Når man er kommet i det konstruktive hjørne. Så er chancerne også meget større for, at den anden faktisk får lyst til både at lytte OG handle ud fra det, som man siger.

Alarmklokkeråd

 • Hvis du forventer, at en mand frier til dig inden der er gået 2 år, så er der stor sandsynlighed for, at du bliver skuffet. Mænd er normalt 1-2 år om at forpligte sig i et forhold. Og endnu længere tid om at tage skridtet ind i ægteskabet, med mindre I er ved at få børn sammen. Nogle mænd går kun ind i ægteskabet, hvis der er fælles børn.
 • Hvis du føler en vis anspændthed og modstand, så er der noget af dig, der stritter imod. Find ud af hvad dette er! Ellers vil det ganske givet lave ballade før eller siden i forholdet og i dit eget liv.
 • Hvis du overfuser din partner med dine negative følelser, så overvej hvad det har med kærlighed at gøre! Hvis det er for, at han kan blive mere kærlig/et bedre menneske, for at jeres forhold skal blive godt, for at du kan få det, sådan som du ønsker – så vid at det virker lige modsat!
 • Hvis du har en god forklaring på din modstand – så kan du meget nemt være i gang med at rationalisere. Rationaliseringer laver vi for at komme væk fra dybereliggende svære, negative følelser typisk angst. Det kan også være vrede og sorg

Gode Råd

 • Brug Den paradoksale forandringsmetode til at ændre besværlige følelser og tilstande.
 • Giv følelsen lov at være der og stå ved, hvordan du har det og tænker – også selvom du helst ville have det anderledes
 • Overdriv eventuelt dine holdninger, som giver følelsen. Eksempelvis hvis du synes, at din partner svigter dig – så sig højt (men måske uden han/hun hører det): ”Jeg vil ha’ at du er her fuldstændig helt og aldeles for mig og ikke for alle mulige andre – jeg vil ikke slet ikke ha’ at du tænker på andet eller andre end mig!”
 • Mærk det i din krop og din stemning, hvordan det er at sige. Ofte vil det lette og begynde at ændre sig, hvis du gør dette helhjertet. Ikke for at ændre de negative følelser – men for at stå ved dig selv. Det er der, din styrke og dit velbefindende eksisterer! Og derfra kan de negative følelser begynde at slippe. Det gør de i det øjeblik, du accepterer dem.
 • Stop Automatpiloten eksempelvis ved at spørge dig selv og andre, hvad du vil få ud af, det du har gang i.
 • Overfus ikke din partner med dine følelser. Fokuser hellere på, hvad du gerne vil. Hvad er dit mål/ønske?
 • Vent med at snakke om tingene til du og/eller din partner er landet
 • Aftal et tidspunkt til at snakke, som også passer din partner
 • Hav gerne vendt tingene med en kvalificeret sparringspartner inden. En, som ikke bare giver dig ret i, at din partner da også er den største idiot og egoist, selvom han/hun måske er det.

af Connie Kragelund

Vil du læse mere?

Læs den spændende artikel: “Gratis digital-minikursus om "de 4 fatale fejl vi ALLE begår i kærligheden", er en kæmpe succes”

Gør som over 25.000 andre
Tilmeld dig Danmarks måske mest populære nyhedsbrev om parforhold, kærlighed og seksualitet. Nul spam. Kun e-mails og tilbud på kurser, der gør dig dygtig(ere)  til at få det parforhold og sexliv du ønsker dig. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
.
maj_wismann
Brevkassen om parforhold
I brevkassen her kan du finde mere end 400 spørgsmål og svar om parforhold, kærlighed, sex og seksualitet.
Skriv til brevkassen
Ressourcer
Online forløb
Artikler
Brevkasse
Maj Wismann
Stevnshøjvej 8
5800 Nyborg
Denmark
+45 22 37 62 93
Kontakt@majwismann.dk
CVR: 32844324
majpopup

Få min populære e-bog
"Når seksualiteten driller"

❤ Kan cølibat booste sexlysten?
❤ Hvad er seksuelt mindreværd, og hvad gør du ved det?
❤ Hvordan får du gnisten igen?
❤ Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få e-bogen for 0,-

.
Få min e-bog med fakta, tips og råd til sexlivet for 0,-
Få min e-bog med fakta, tips og råd til sexlivet for 0,-
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram