fbpx
Maj wismann signatur og logo
Klinisk sexolog og forskningsbaseret parterapeut
MENU

Brevkassen om parforhold

I brevkassen her kan du finde mere end 400 spørgsmål og svar om parforhold, kærlighed, sex og seksualitet.
Skriv til brevkassen

Min kæreste er jaloux på min fortid - Det ødelægger forholdet!

Kære Maj

På den senere tid, kan man sige at “min fortid har indhentet mig”.

Før jeg mødte min nuværende kæreste, har der jo naturligvis været nogen før ham. Både af ex-kærester og kortere bekendskaber. Det er den tid for ham, der fylder meget i hans hovedet og ikke kan slippe tankerne omkring.

Jeg føler derimod, at det er fortid og ikke noget, der skal tages med i ind i vores fremtid.

Det er vi uenige om!

Min tidligere seksuelle bekendskaber er et emne, der altid kommer op, når vi diskuterer/har alvorlige samtaler.

Han får altid sagt: “Der er valg, og så er der konsekvenser af de valg”

Jeg synes bare ikke, at det er fair, at det skulle være ham jeg mistede, som konsekvens af min “fortid”, fordi han er jaloux. Og han mener, at det går ud over hans værdier, at vi skulle blive sammen, "sådan jeg har været før tiden med ham."

Sådan kan han vende, når han får de “dårlige” tanker om mig.

Det er frustrerende og ødelæggende for vores forhold, at han sidder fast der!

Jeg har aldrig givet ham en grund til ikke at kunne stole på mig i vores forhold, men han får en unødvendig mistillid til mig, når det dukker op i hans hoved.

Der er så mange ting i vores diskussioner/alvorligere samtaler, som jeg gerne vil sige og fortælle min side af, men det er som om mit hoved står stille, når jeg så endelig har muligheden.

Min kæreste er en mand med tale-gaverne i orden (ud over det sædvandlige), og det er egentligt ham, der så får lov, eller endelig bare overtager styringen af vores samtale.

Jeg giver ham nok lov, fordi jeg føler det er min skyld, at jeg kan give ham de “dårlige” tanker om mig. Han elsker mig, men noget gange og desværre ofte for tiden, kommer de “dårlige” tanker i mellem os.

Hvordan skal jeg nå ind til ham?

Hilsen den Frustrerede

Brevkasse:

Min kæreste er jaloux på min fortid og mine ex-kærester

Kære Frustrede

Tusind tak for dit spørgsmål og puha, jeg kan virkelig godt forstå, at du underskriver dig med "Den Frustrerede". For det du oplever, ER da helt vildt frustrerende!

Jeg vil give din kæreste fuldstændig ret i, at når man tager et valg, så har det konsekvenser!

Men måske han skulle bruge det fine ordspil på sig selv. Han har jo valgt at være kæreste med dig, hvilket indebærer hele dig altså OGSÅ incl. din fortid.

Den kan du ikke ændre på.

Min kæreste er jaloux

Det er hans valg, at han har valgt dig.

En af konsekvenserne af det er, at han (medmindre du havde boet i et skab hele livet), selvfølgelig har haft tidligere bekendskaber. At det går ud over hans værdier, at du har været i forhold før, er jo noget, han er nødt til at gøre op med sig selv.

Det her er ikke din skyld!

Du kan ikke "give ham dårlige tanker om dig".

Tankerne opstår inde i ham, og det er kun ham, der kan få hjælp til at håndtere dem, så de ikke ødelægger hans liv og den relation I har sammen.

Jeg siger det lige igen: Det er IKKE din skyld, og derfor kan du godt tage den skyldfølelse og smide den langt pokker i vold!

Det er hans tanker, der stikker af med ham!

Det kan du ikke stå til ansvar over for.

Dét, du kan stå til ansvar over for er, hvordan du behandler ham i dag - og som jeg høre dig fortælle, så vil du virkelig gerne din kæreste og er super ked af, at din fortid skal blive ved med at være en problematik, fordi din kæreste er jaloux på din fortid og har det svært med at forlige sig med, at der har været andre mænd før ham.

Det har han det voldsomt svært med.

Min kæreste er jaloux på min fortid

Så svært, at det i den grad går ud over ham selv, dig og jeres forhold.

Hans tanker stikker af, og I skal tage "alvorlige samtaler", hvor han i bund og grund for lov at styre showet, og du ikke får sagt fra og sagt stop, fordi du er tynget af skyldfølelse. Jeg kan forestille mig, at disse samtaler på en eller anden måde er med til at "berolige" ham, indtil tankerne stikker af med ham igen.

Han får lige luft i nogle dage/uger indtil tankerne igen fylder så meget, at han er nødt til at "få luft".

Dit ansvar i det her er også at få sat en grænse for, hvad du vi finde dig i!

Det her er en problematik ovre i din kæreste, som han "tørre af" på dig.

Du skal stå skoleret for tanker og følelser, som er inde i ham, som du på ingen måde har noget med at gøre, det er simpelthen hans tanker, fantasier og mentale visuelle billeder, der stikker fuldstændig af med ham, og på en eller anden måde giver dem ham lindring at lade egne frustrationer gå ud over dig.

Havde du reelt set såret ham i nutiden og boksede i med at komme videre efter utroskab, så var det en anden sag, og mit råd til dig ville være anderledes.

Men...

Du kan jo på ingen måde ændre på, hvad der er sket i fortiden, men du kan ændre på, hvad der sker i fremtiden, og jeg tænker, at du simpelthen er nødt til at sætte en stopper for den destruktive adfærd din kæreste har gang i, for af en eller anden årsag, kan han ikke selv.

Jeg er helt klar over, at hvis han kunne stoppe selv, ville han gøre det!

Der er ingen, der har det, som han har det for sjov!

For det er rædselsfuldt at være jaloux og opleve, at man ikke kan kontrollere, hvad der foregår oppe i hovedet på én selv!

Og det er jo i virkeligheden dét, der er det helt store problem med jalousi!

At tankerne får love at gå amok, og de visuelle billeder man ser, og de tanker man gør sig bliver værre og værre. Det kan man heldigvis få hjælp til, og det vil jeg på det kraftigste opfordre dig at opfordre din kæreste til.

Det kan godt være, at han bare tænker, at det er dig, der skal ændre "noget", men hånden på hjertet så KAN du jo ikke ændre på fortiden!

Men han kan lære ikke at være jaloux og lade sit humør og sin adfærd styre af ubehagelige tanker, som får den konsekvens, at I skal have "alvorlige samtaler", hvor han igen og igen gør dig utryg i jeres forhold omkring, om det vil bestå.

Det her er ikke din skyld!

Og i princippet så synes jeg, at "skyld" er et enormt u-brugbart ord!

Jeg vil meget hellere tale om ansvar.

Hvad er dit, og hvad er mit!

Dit ansvar er at sætte grænsen og få sat foden ned og sagt "stop".

Hans ansvar er at få styr på sine tanker og sin adfærd inden han ødelægger forholdet. Og sig selv. For jeg kan love dig, at han har det IKKE sjovt, når han reagerer sådan!

Den problematik han slås med kan man heldigvis relativt nemt gøre noget ved via enten mit online kursus om jalousi eller rådgivning ved en kompetent terapeut. Han er også velkommen til at kontakte mig, og se om jeg har tid i kalenderen.

Læs mere om at booke mig til sessioner her <---

Læs mere om mit online kursus om jalousi her <---

Ellers vil jeg anbefale kognitiv terapi ved en top trænes kognitiv psykolog, der stringent bruger denne metode eller Metakognitiv terapi, igen ved en uddannet psykolog, der er trænet i denne metode og bruger den stringent!

Der findes teknikker og redskaber, man kan lære at anvende, så alle tankerne, der driver ham til vanvid begynder at fylde mindre og mindre, og I begge kan nyde dét I rent faktisk har sammen i nutiden i stedet for at hans fokus og opmærksomhed hele tiden drejes tilbage på fortiden, som ingen af jer på ingen måde kan gøre noget ved.

Jeg håber, at mit svar har hjulpet dig lidt på vej, og at du og I finder en løsning sammen - for dét han oplever der, kan være en problematik, han slet ikke slås med om 8 uger.

Hvis han altså vælger at tage ansvaret og gøre noget ved det - that is!

Livet er alt, alt for kort til, at vi skal slås med "at hjernen løber om hjørner" med os og får os til at gøre mærkelige og ødelæggende ting over for hinanden.

Når vi rent faktisk KAN gøre noget ved problemerne, mener jeg også, at vi et ansvar for at få det gjort.

Maj Wismann giver svar - Min kæreste er jaloux på min fortidKærlige, men bestemte hilsner

Maj Wismann - Klinisk sexolog og parterapeut med egen praksis siden 2006 - Læs mere om Maj her <---

★ Læs også: Guide - Jalousi - Den ultimative guide - Læs her <---
★ Læs også: Brevkassen - Min jalousi har ødelagt mit parforhold - Læs her <---

★ Har du prøvet at stå i lignende situation? Har du oplevet, at din partner er jaloux på noget, der er sket i fortiden?  Så må du rigtig gerne dele dine erfaringer herunder, måske kan netop dine erfaringer hjælpe andre. På forhånd tak ❤

*Husk god tone, ALLE negativt ladet kommentarer slettes øjeblikkeligt – Jeg ønsker at skabe et positivt og støttende forum, hvor vi kan hjælpe hinanden, og derfor er der nultolerence overfor flabethed, nedladenhed, negative inputs, uhøfligheder og uforskammethed.

Maj Wismann
Stevnshøjvej 8
5800 Nyborg
Denmark
+45 22 37 62 93
Kontakt@majwismann.dk
CVR: 32844324
majpopup

Få min Gratis E-bog
"Når seksualiteten driller"

❤ Kan cølibat booste sexlysten?
❤ Hvad er seksuelt mindreværd, og hvad gør man ved det?
❤ Hvordan får man gnisten igen?
❤ Tilmeld dig mit nyhedbrev og få e-bogen gratis

.
Gratis E-bog med fakta, tips og råd til sexlivet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram