fbpx

Er der noget galt med mig?

 

Rigtig mange mennesker stiller sig selv spørgsmålet: “Er der noget galt med mig?”, og ofte mange gange i løbet af en uge. Og sørme om de ikke også stiller spørgsmålet til mig, når de sidder i min bløde sofa i klinikken i Nyborg.

Det lidt finurlige, ved netop det spørgsmål, er jo, at man faktisk ikke stiller sig selv spørgsmålet, og så nysgerrigt undersøger, om der er noget om sagen, nixen bixen, svaret ligger i spørgsmålet. Du HAR jo allerede svaret på det, er det ikke rigtigt?

Følelser, følelsesmæssige reaktioner, er der noget galt med mig, hvad er der galt med mig, galt med migDu har jo besluttet, at der ER noget galt med dig, med din reaktion, med dine følelser, med din måde at opføre dig på osv.

Så din beslutning er jo taget, og din følelsesmæssige reaktion kommer promte. Måske bliver du ked af det, ulykkelig, usikker eller en helt 4 følelse.

Uanset, så er det de negative følelser, der kommer i spil.

De hopper og danser rundt, fordi du tror på din tanke. Og fordi du stiller dig selv konstateringen som et spørgsmål, så bliver det ved med at kredse rundt i dit hoved og tvivlen og usikkerheden løber af med dig.

STOP OP!

NU!

Der er absolut intet galt med dig, men måske har du ikke nok viden omkring, hvordan vi mennesker reagerer. Og sjovt nok, så tror vi voksne mennesker ofte, at det er forbeholdt børn og pubertetsagtige teenagere at have følelsesmæssige reaktioner, hvis der sker ét eller andet.

Tag nu f.eks. kvinden, der opdager at hendes mand har været hende utro (for at bruge et voldsomt eksempel), manden kryber til korset, er ydmyg og utrolig ked af situationen, han vil gøre alt for at rette op på skaden, og påtager sig det fulde ansvar. De kommer i min praksis, og hun får grædt og skældt ud, og han får sagt undskyld.

Vi lægger en plan for at få arbejdet tillidsbruddet igennem, og samtidigmed så lægger vi en indsats for at styrke parforholdet, så fundamentet for at kærligheden og forholdet kan bliver rigtig godt.

Ofte tager jeg et par individuelle sessioner med hende, og her kommer alle hendes tanker på bordet – bid lige mærke i den konstante selvkritik:

  • ”Jeg burde jo bare komme videre”
  • ”Jeg er så ulykkelig, vred, ked af det og rasende hele tiden, men jeg forstår det ikke, mine reaktioner er jo helt forkerte”
  • ”Det ene øjeblik er jeg lykkelig for, at han vil arbejde på forholdet og at han siger undskyld, det andet øjeblik er jeg klar til at slå ham ihjel, det er da ikke normalt, hvorfor kan jeg ikke bare være glad hele tiden”
  • ”Jeg har bare lyst til at være alene med mine tanker og følelser, men hvorfor det, når han nu gør så meget for at rette op på det han har gjort – jeg burde jo bare være taknemmelig”
  • ”Er der noget galt med mig?”

Nej sødeste ven, der er intet galt med dig, men du har fået et chok i den givne situation. Og når man får et chok, så reagerer man! Underligt nok.

Vi er jo mennesker, for hulan!

Mennesker af kød og blod, med tanker, følelser, fornemmelser, en krop der virker og et hjerte der banker. Så når der sker et eller andet, der river dig ud af den daglige trummerum på den rigtig ufede måde, så er det altså ganske normalt, at du reagerer følelsesmæssigt, og måske endda kropsligt også.

Følelser, følelsesmæssige reaktioner, er der noget galt med mig, hvad er der galt med mig, galt med migDet er en sund reaktion fra en sund krop på en måske knap så sund oplevelse!

Er det ufedt? Ja, for pokker – det ville da være mest belejligt og effektivt i forhold til resten af verden, hvis vi kunne tage to dage på sofaen med kleenex og så rejse os igen, fuldstændig upåvirket og færdige med at bearbejde, og så ellers drøne derudad.

Men du er ikke en robot! Og hvis du forventer, at du er en robot, og at du bare sådan lige kan kappe dine følelser væk, så kan du skisme godt tro om igen.

Du er nødt til at lade tiden arbejde. Og du er nødt til at forstå, at der intet er galt med dig – du reagerer bare. Og det er okay, helt okay, og ganske sundt, ellers ville vi jo aldrig opdage, hvis der skete noget vi ikke brød os om, eller hvis andre overtrådte vores grænser etc.

Men husk lige én ting, en meget, meget vigtig ting! Når du begynder at stille dig selv spørgsmålet ”Er der noget galt med mig?”, så husk lige at giv dig selv svaret også, og tjek efter om det er sandt.

Og uden at røbe for meget, kan jeg da fortælle dig, at jeg A-L-D-R-I-G i min tid som terapeut, har konstateret: ”Ja, den er da helt galt med dig, vi må hellere tilkalde følelsespolitiet, så de kan komme og hente dig, og putte dig i skammekrogen.”

Følelser, følelsesmæssige reaktioner, er der noget galt med mig, hvad er der galt med mig, galt med mig

 

Pas på dig,

Kh,

Maj Wismann – sexolog og parterapeut

 

 Kan du lide artiklen?

Del den med dine venner på facebook – og klik på “like” knappen herunder

Gratis E-bog med fakta, tips og råd til sexlivet
majpopup

Få min Gratis E-bog "Når seksualiteten driller"

❤ Kan cølibat booste sexlysten?

❤ Hvad er seksuelt mindreværd, og hvad gør man ved det?

❤ Hvordan får man gnisten igen?

❤ Tilmeld dig mit nyhedbrev og få e-bogen gratis

.

You have Successfully Subscribed!